حکم بستن کراوات | آیا کراوات زدن حرام، ممنوع و یا جرم است؟

اگر شما هم به عنوان یک فرد مسلمان به رعایت احکام شرعی و پیروی از دستورات اسلام و نیز مراجع تقلید می پردازید و دغدغه بستن یا نبستن کراوات در مراسم مهم خود را دارید، پیشنهاد می کنیم که این مقاله از مجله آقایان را با دقت تا انتها مطالعه کرده تا بدانید حکم بستن کراوات از دیدگاه اسلام چیست.
ریشه استفاده از کراوات از کجا آمد؟
اگر بخواهیم نگاهی تاریخی و نیز مذهبی به استفاده از کراوات برای مردان بیندازیم، خواهیم دید که ظاهر کراوات، همان تصویر صلیب را برای ما تلقی می کند. مسیحیانی که در زمان جنگ، صلیبی را با خود به همراه داشته و آویخته بودند، پس از فتح و گشایش سرزمین های اسلامی، به عنوان نماد پیروزی، آن صلیب را نزد خود نگاه می داشتند.
این امر موجب شد تا بعد از جنگ نیز، از نماد صلیب بر روی لباس های جنگجویان مسیحی استفاده شده و با گذشت زمان و در نهایت با تشویق پاپ، کراوات به شکل گردن آویز در پوشش رسمی مسیحیان برگزیده شد. اما این موضوع که حکم بستن کراوات در دین اسلام و در کشور ما ایران چیست، موردی است که در ادامه به آن می پردازیم.
حکم بستن کراوات در اسلام
گرچه آقایان در پوشش های رسمی و مراسمات مهم از کراوات به عنوان نمادی از شیک پوشی استفاده می کنند و کمتر ممکن است که پشت این پوشش، قصد ترویج فرهنگ بیگانه و یا ضداسلام باشد. اما برخی از علما و فقهای دینی در خصوص حکم بستن کراوات در اسلام، هرگونه استفاده از پاپیون و کراوات را نادرست دانسته و آن را نماد ترویج فرهنگ غربی و ترویج و تقلید از کفار می دانند.
برخی دیگر نیز استفاده از کراوات برای مسلمانان را شایسته ندانسته اما استفاده از آن را نیز منع نکرده اند. در این خصوص باید به سراغ مرجع تقلید خود بروید و حکم نهایی را از ایشان دریافت کنید. در ادامه به بررسی برخی از نظرات این بزرگان در مورد حکم بستن کراوات می پردازیم.
دیدگاه حضرت آیت الله خامنهای
نظر آیت الله خامنه ای در خصوص حکم بستن کراوات به این گونه است: بستن کراوات و پاپیون چون تقلید و ترویج از فرهنگ مهاجم غیرمسلمین است، جایز نیست.
دیدگاه آیت الله مکارم شیرازی
نظر حضرت آیت الله مکارم شیرازی در خصوص حکم بستن کراوات به این شرح است: با توجه به اینکه کراوات و پاپیون در محیط ما ترویج فرهنگ بیگانه محسوب می شود، استفاده از آن اشکال دارد.
دیدگاه آیت الله سیستانی
عقیده و نظر حضرت آیت الله سیستانی در خصوص حکم بستن کراوات چنین است: فی نفسه مانعی ندارد، مگر این که عنوان ثانوی منطبق شود که مقتضی تحریم باشد.
آیا کراوات زدن در ایران ممنوع یا جرم است؟
بر اساس ماده ۲ قانون مجازات اسلامی: هر فعل یا ترک فعلى که در قانون براى آن مجازات تعیین شده باشد، جرم محسوب می شود. بنابراین برخی معتقدند که حکم بستن کراوات مشکل شرعی نداشته و جرم نیست، چرا که مبنای اداره کشور، قانون است. اما قوانینی همچون بستن کراوات جزء قوانین نانوشته ای هستند که اعتبار چندانی ندارند.
پلیس ناجا نیز منعی در خصوص استفاده افراد از کراوات ندارد، اما چنانچه مؤسسه و یا سازمانی کارکنان خود را ملزم به استفاده از کراوات کند، با آن ها برخورد می شود. این دسته از موضوعات بیشتر توسط برخی از مراجع تقلید مطرح شده اند که استفاده از کراوات را تقلید از فرهنگ غربی و شبیه شدن به جوامع غیر مسلمان می دانند.
براساس بخشی از نظریه اداره کل حقوقی قوه قضاییه، با توجه به اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها، از آنجایی که برای بستن کراوات در قوانین موضوعه و مدونه مجازاتی در نظر گرفته نشده است، حکم بستن کراوات در ایران جرم تلقی نمی شود.
دیدگاهتان را بنویسید